Πως κατασκεύαζεται ο συνθετικός χλοοτάπητας?

Η διαδικασία κατασκευής συνθετικού χλοοτάπητα μοιάζει πολύ με την διαδικασία κατασκευής χαλιών. Η σύσταση των ινών του συνθετικού χλοοτάπητα βασίζεται σε μίγμα πλαστικών κόκκων και πρόσθετων, όπως σταθεροποιητές υπεριώδων ακτίνων και χρωστικές ουσίες.

Αυτό το μίγμα θερμαίνεται και πιέζεται μέσω μιας κεφαλής εξωθήτηρα υπό πίεση. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στη δημιουργία μεμονωμένων συνθετικών ινών. Το σχήμα των ινών καθορίζεται από την κεφαλή εξώθησης.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δυο τύποι ινών: Μονόκλωνη ίνα και πολύκλωνη ίνα. Το μίγμα των συνθετικών υλικών που χρησιμοποιούνται διαφέρει ανάλογα με το προϊόν και των προμηθευτή και καθορίζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι ίνες ενισχύονται με πρόσθετα υλικά ενδυνάμωση της ίνας για μεγαλύτερη αντοχή σε θερμοκρασίες μεταξύ -50 Cº και +50 Cº, και σταθεροποιητές υπεριώδων ακτίνων και χρωστικές ουσίες. Στη συνέχεια οι ίνες περιτυλίγονται γύρω από μεγάλα καρούλια (μπομπίνες) και μεταφέρονται στους διάφορους κατασκευαστές συνθετικού χλοοτάπητα. Οι μπομπίνες στη συνέχεια τοποθετούνται σε μια μηχανή μήκους τεσσάρων μέτρων, η οποία χρησιμοποιεί βελόνες για να σπρώχνει τις λεπίδες χόρτου μέσα από μια βάση. Αυτή η διαδικασία εκτελείται από αρκετές εκατοντάδες βελόνες και πραγματοποιούνται αρκετές εκατοντάδες σειρές ραφών ανά λεπτό. Η αρχή είναι παρόμοια με μια ραπτομηχανή και η διαδικασία ονομάζεται σκλήρυνση. Ο τύπος των ινών, το ύψος των ινών, η απόσταση μεταξύ των βελόνων κλπ. καθορίζει την εμφάνιση του χλοοτάπητα και τις κατάλληλες χρήσεις. Το νάιλον νήμα είναι τώρα ένα χαλί τεχνητού χλοοτάπητα.

Ο συνθετικός χλοοτάπητας τυλίγεται κάτω από ένα διανομέα που απλώνει μια επίστρωση από λάτεξ στην κάτω πλευρά του χλοοτάπητα. Ταυτόχρονα, ένα ισχυρό δευτερεύον υπόστρωμα είναι επίσης επικαλυμμένο με λατέξ. Αμφότερα, αυτά μεταφέρονται σε κύλινδρο ένωσης, το οποίο σχηματίζει ένα σάντουιτς και τα σφραγίζει μαζί.

Ο συνθετικός χλοοτάπητας τοποθετείται έπειτα κάτω από λαμπτήρες θερμότητας για να σταθεροποιηθεί και να σκληρυνθεί σωστά το λατέξ. Αυτό στερεώνει τις ίνες. Ο χλοοτάπητας τροφοδοτείται από ένα μηχάνημα που αποσυνδέει τυχόν τούφες που ανεβαίνουν πάνω από την ομοιόμορφη επιφάνεια του.

Σε αυτό το σημείο, το προϊον έχει κερδίσει το όνομα “συνθετικός χλοοτάπητας” και είναι έτοιμο προς πώληση και εγκατάσταση.

Ποιά είναι τα υλικα που χρησημοποιούνται για την κατασκεύη του συνθετικού χλοοτάπητα?

Υπάρχουν τρία υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στην κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα:

  • Πολυαιθυλένιο (ΡΕ)
  • Πολυπροπυλένιο (ΡΡ)
  • Νάιλον

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πολυαιθυλένιο είναι το καταλληλότερο υλικό για την παραγωγή συνθετικού χλοοτάπητα.

Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους:

  • Το PP είναι ένα σκληρότερο και σκληρότερο υλικό από το PE και τα προϊόντα τείνουν να είναι πολύ πιο λαμπερά από το πολυαιθυλένιο. Ωστόσο προσθέτοντας μερικές ουσίες, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη λάμψη.
  • Το PP είναι γνωστό ότι παράγει υψηλότερο στατικό φορτίο από το PE, έτσι παράγει περισσότερη στατική ενέργεια με πιθανότητα στατικών κραδασμών.
  • Το PP είναι ένα πιο άκαμπτο υλικό και είναι πιο επιρρεπές σε θραύσεις από το PE το οποίο είναι πιο εύκαμπτο.
  • Το PP είναι πιο ευάλωτο σε βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη θερμότητα, εκτός εάν προστεθούν ουσίες προστασίας από υπεριώδη ακτινοβολία
  • Το PP είναι ένα φθηνότερο υλικό για να αγοράσει, καθώς το PE είναι καθαρότερο προϊόν.

Το Ναιλον έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν ένα φανταστικό υλικό για συνθετικό χλοοτάπητα, αλλά είναι το πιο πορώδες υλικό. Ως εκ τούτου δεν συνιστάται για χρήση όπου το συνθετικό γκαζόν μπορεί να έρθει σε επαφή με ζώα.

#FreedomGrass #landscaping #artificialgrass #syntheticturf #συνθετικογκαζον #συνθετικοςχλοοταπητας

#ειδικοιστοσυνθετικογκαζον